Забележителности

Разположението на Мадара дава възможност за чудесно съчетаване на планинския и морски туризъм, скално катерене, спускане в пещери, пара планеризъм, лов, риболов, конна езда.

Това, че къщата се намира в подножието на историко- археологически комплекс “Мадарски конник” предполага турове до редица исторически обекти, разходка по еко пътеки, колоездене както и делтапланеризъм.

В близост са първата Българска столица Плиска, Втората Българска столица -Велики Преслав, резерват Патлейна, гр. Шумен – Монументален паметник “1300 години България”, Историко – археологически резерват “Шуменска крепост”, Томбул джамия.

национален историко-археологичен резерват Мадара

Историческически резерват „Мадара“

Националният историко-археологичен резерват “Мадара” се намира непосредствено до село Мадара, близо до град Шумен. Местността е населявана от древни времена и днес могат да се видят десетки обекти от различни епохи.

В района са открити крепости, имения, пещерни светилища, храмове и още много други материални и духовни ценности, които свидетелстват за различните култури, които са преминали оттук – първобитни, траки, римляни, византийци, славяни, българи и турци.

село Кюлевча

Село
Кюлевча

Село Кюлевча е разположено на 3 км. от село Мадара, където се намира символа на България – Мадарски конник обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Само на 20 км. от Шумен и на 70 км. от Варна е предпочитан туристическа дестинация, не само в североизточна България, но и за гости от цялата страна.

За любителите на историята в близост се намират, първата и втората български столици Плиска и Велики Преслав, както и Шуменското плато, предлагащи срещи и незабравими моменти с крепости, пещерни светилища, храмове и още много други от различни епохи от нашата история.

За туристите, наоколо има изобилие от еко пътеки, които ще ви запознаят с феномени, като Осмарските скални манастири, Ханкрумските скални манастири, Провадийска крепост, Шуменска крепост, скален феномен „Окото“ и много други.

Има възможност за развлечение и на любителите на лов и риболов.

археологически резерват Плиска - снимка

Археологически резерват „Плиска“

Националният историко-археологически резерват „Плиска“ се намира на 28 километра североизточно от град Шумен и на 3 километра от съвременния град Плиска. Той е част от Стоте национални туристически обекта.

Плиска е първата столица на България и люлката на днешната българска държава. От основаването на българската държава през 681 г. от хан Аспарух до 893 г. Плиска е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света.

Плиска е забележителна с архитектурата си, която българите носят от своите предишни населения.

резерват Шуменска крепост - снимка

Резерват „Шуменска крепост“

Шуменската крепост е най-значимият исторически и археологически обект на платото. Проучванията, започнали в 1957 г., доказват, че Шумен е едно от най-старите селища в страната, датирано отпреди 3000 години. Крепостта се издига в източната част на Шуменското плато върху скалистия хълм Хисар.

При направените археологически разкопки са открити обекти с крепостна, църковна и гражданска архитектура, които свидетелстват за гъстото застрояване на града през всички исторически епохи, но най-вече по време на Второто българско царство.

снимка на втората столица на Първото българско царство - Преслав

Преслав

Втората столица на Първото българско царство се намира на река Тича, където по времето на хан Омуртаг били построени дворец и крепост. Тя е установена от цар Симеон (893-927) по времето, когато България е в апогея на своето политическо и културно развитие.

Крепостта на Преслав, подобно на Плиска, се състои от външна и вътрешна укрепителна система. Вътрешната крепост се намира почти в средата на Външния град. Формата й е Г-образна, с кръгли кули в ъглите и квадратни по протежение на стените.

Къща за гости
Мадара

с. Мадара
ул. "Стара Планина" 18

Телефон